Current updates:
Aku penulis ceritera hidup dari kaca mata aku, kadang boleh diterima akal dan fikiran, kadang juga hanya aku yg setuju dengan pendapat aku. terserah apa yg ada di fikiran kalian, asalkan kalian bahgia !

Thursday, 21 January 2016

Last Semester in Beranang #HNDLife ♥

Last semester.

I did wish that I would want to end this semester early so that I could do everything as I wished. Not in a way that wronged to people and the Almighty ofcos. I wish that the life I live in always filled with happiness and I would always doing something good to my parents and everyone, always been motivated when the things fall down, how I wish.

That was, 3 yrs ago. I wishes to live as happy as I was in the first semester. All the things seem to be so blessed and happy that I never want to think that all the good things is temporary. I give it my all and this is how I am finally end up to.

At last, as I’ve struggle through each days. I come to realize that finally I got the time I wish for. And now im afraid. I am afraid of everything.

I am afraid of the end.
I am afraid of the new beginning of my life.
I am afraid of what’s in the future.
I am afraid that I would never see them again.
I am afraid that I am not enough for anything.
I am afraid that I am not capable to be who i want to be.

Above of all, I am afraid that I could not give my very best to my dearest parents and families.

This is not shows that I am not capable enough to handle my own feelings. It is normal that u get afraid of certain things, well obviously u would hv one urself. We just need to change and get over it. Life is not as easy as u would think of it. It is different, for everyone. I would say that although our path may not across each other but at least feel blessed for it. Allah makes u, and everyone so that u may know and be good to them. But doesn’t mean that u can count on them, like every time. They’re not gonna be around u to pampered u, like u or even love u till the death torn u apart. Just remember, when the things fall down, hold onto up there. HE will always be with you.

I loved being with my friends. The one that always be there, during the studies, shower, have fun and also get to bed together. Friends are like families. We tied up to each other without the blood. We accept each other preferences and differences so that we can be one and united. One that never gets alone, never be abandon, never get hurt of others, and never stop loving each other. How could I passed all years without uguys? Alhamdulillah, and thankyou for everything. Thank you.       
For everything that we shared, travelled and lost together.
For your precious time.
For your enormous efforts.
For your quality.
For your helps and care.
For your concerns.
For your hugs.
For the forgiveness.
For the friendship.
For the present, foods and things.
For always be there.
Above all, thankyou for your never ending love.

I know that I would never get through passed all these years without the one who loves me like a parents will, my dear lecturers. Thank you for your hard works, thank you for giving me an opportunity to be able to learn, to grow an attitude, to become another person which even more better in all aspects, to be a hero by my own, thank you. Above all, thankyou for believe in me. I know a thankyou wouldn’t be enough to described what u have done for me, but theres nothing I could possibly give u rather my gratitude and appreciation towards u, thankyou!



I know that I am not always strong enough, and barely being good enough to anyone. As I live, I wishes I wont hurt others, I wont get in a way any ways, I wont be the reason for your sadness, I wont and I promise. I always too stubborn enough to walk away, to tossed it like its nothing. Yes, shit happened, whether u like it or not. But I chose to forgive, but I wont forget. Just let the time heals. Although I may be somebody else, somebody u wont dare to ask, to love or even to have

I know the diploma is a diploma. But I had it done, by 3 years and a half. I learn through up and downs, the hardship, the lecture, all the most unbearable moments and yes u weren’t even in my life. I had it as an appreciation to the all hard works, efforts and I wishes to turn it into a meaningful writing. So that, in the next 5 to 10 years ahead I will be able to smile for those moments. It couldn’t be treasure more, and hoping that my friends will be missed me like I always did.

I enjoyed all those years, and felt blessed too.
I learn that not everything we want, we always not gonna get it.
I learn that, in order to success we need to taste the sadness of failure.
I learn that we never gonna be happy always.
l learn that maturity is not define through status, but merely by your own experiences.
I learn and always be learning.

I hope that in the next 10 years later, I would like to meet all of you once again. Although we may have our own different path and destined, I hope that friendship we had are always bound to each other and never be forgotten. I do and always be missing you as I wrote this down. May we all accomplished the success throughout the years. InsyaAllah.

HND in System Development 

Maisarah Sukri
Atiqah Johari
Fatin Yasmaine Mohd Jefri (Mingming)
Nurul Fathiah Husin
Nik Nur Fatin Shuhada Nik Mohd Hakim (Nike)
Mohd Ariff Irwan Ismail (Iwe)
Nur Alyani Che Yeop (AL)
Anis Syazwani Roselan
Muhd Ayman Din Rafi (Digi/ Man)
Muhd Azuad Nazifi Ahmad (Yong)
Wan Siti Nabila Wan Mahadi (CT)
Atikah Zoraidi (Darling)
Siti Nur Athirah Azmey (Lang)
Fatin Nabilah Azhar
Athirah Basir (Kak Cik)
Nik Fariz Nik (Abu)
Nik Badiuzaman (Jimmy)
Nadzif Md Nor (Bob)
Asyraf Afandi (Andy)
Amirul Ashraf Napi (Ash)
Izzul Haziq Sarafuddin (Yb)
Muhd Faiz (Sam)
Syahir Samsuddin
Hadi Samsuddin
Nur Izzaty Herman
Aslam Zikri 
Nur Syahirah (Cheah)
Shazwan Amirul Syamsul Azhar (Wan)
Amir Ridwan (Amerika)
Syafiq Terry
Amiruddin Razali (Amir Kpop)
Syed Zamir Syed
Muhd Izzat Zulkifli
Nik Muhd Zaim Nik 
Syafiq Manap (Abe)
Nur Izatul
Nur Fatihah Zakir Aris (Nurf)
Aliyah Sarip
Siti Mahani Saffingi
Fairuz Amanina
Adilah Radzi
Nur Erzafi 
Muhd Hasyim Burhanuddin
Muhd Hakim Razak

"Assalamualaikum utk sume sahabat2 ku,
Ash nk buat ayat2 sedih, ayat semangat, nk bg org sentap mmg x pandai. Sbb ash ni pendiam kan (pendiam sgt), well I'm more to do things(action) than spoke . Well, first of all, ash nak minta maaf dkat sume sahabat2 yg ash sayang ni, jika ada terkasar bahasa (byk rasanya), ada hutang ke (pape jenis hutang), and ada yg tersentap dgn apa yg ash wat. Minta di maaf kan. Manusia mana yg x pnah wat kesalahan kan? *cliche nye ayat.
Sepanjang 7 sem (3y1/2) kita sume knal. Kita wat aktiviti luar sama2(melaka, ice skating, wayang, rollerblade), sume tu moment paling best dgn korang sume. From the first day, kita daftar masuk, x knal sapa2, lpas tu knal satu sama lain dlm klas, luar klas, jumpa yg satu kepala ngan kita. Mmg best la, xtau nk digambarkan mcmmana bila dpt knal kwn baru, tempat baru. Hahaha, klakar juga kalo di igtkan balik sem 1,muka sume baik2, skema2 je sume, bila dh knal masing2 baru tau perangai hantu kwn masing2. Well, skrg ni, dh abis sem 7, mmg sronok, dh abis blaja, beban assignment, x tido mlm sume x bleh dilupakan yeah!!!.
Tapi, bila difikirkan, sem 7,abis sem bkan bermaksud cuti sem dah, tpi cuti selama lamanya, dh abis blaja kan. Start situ dh start hati tisu, kita akan fikir, kita akan tggalkan beranang, tinggalkan sahabat2 kita, susah nk jumpa nnti. Tipulah x sedih kan. Sume sedih kan? Kalo prempuan x menangis mmg tipu la tu. Laki xpe, laki kena control macho . Apa yg aku taip ni pun aku xtau, hahaha, #jk
Apa yg ash nk pesan, (dh nk abis speech dah), bak kata pepatah Inggeris" The most important thing in life will always be the people right there, right now. That’s what’s real." – Dominic Toretto
Mcm kene, mcm x je qoute di atas, hahaha. Last trip kita (pd) mmg wat ash, sbb masa tu sume wat ayat sedih, susah nk jumpa lpas ni, nk wat trip lg mungkin susah juga. Apa yg ash kata, skrg ni masing2 akan buat haluan masing2, mungkin ada yg akan sambung blaja, akan ada yg keje, dan mungkin, akan ada yg kahwin. Kita x tau, itu sune perancangan Allah. Dunia pekerjaan, n degreen ni berbeza, ash harap pada yg dh bekerja n sambung blaja, jgn lah lupa pada sahabat2 kita yg byk tlg kita masa sng or susah. Sahabat2 kita ini la tolong kita dlm dunia diploma, yg byk mengajar kita mana yg baik dan buruk. Byk ajar erti kehidupan. *perghh ayat kopipes. Hahaha. X menda yg aku tulis mmg aku maksudkan, tgk balik diri korang balik, sapa yg tlh tlg korang smpai tahap ni, ubah korang jdi yg lebih baik. Sumenye sahabat. Aku harap hubungan persahabatan kita x benti smpai disini sahaja, or smpai waktu convo je, aku nk lpas kita trus kekal hubung, innsyaAllah kita akan wat trip sama2 lg. Sedikit ingatan utk sahabat2 ku, jgn tinggal solat, jaga aurat, jgn lupa baca Al Quran. Kita nk masuk syurga sama2 kan kwn2?
Jangan biar hati kamu kosong tanpa al-quran. Bacalah al-quran"
Many people will walk in and out of your life, but only true friends will leave footprints in your heart. Thanks for all Kenangan spanjang kita kenal. Xkan ku lupa kan kenangan ni smpai bila2."

Ikhlas, Amirul Ashraf Bin Napi. 
December 2015
"Assalamualaikum buat semua sahabat yang pernah saya kenali di kpm beranang terutama batch hnd july-dis 2012. Saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan tahniah kerana kita berjaya sampai ke semester 7 dengan jayanya. Pelbagai halangan yang kita telah tempuhi seperti assignment, masalah kewangan, masalah persahabatan, perselisihan faham. Tetapi semuanya telah diselesaikan dengan baik. Kalau difikirkan balik banyak kenangan kita bersama.
Firstly, sesi perkenalan kita masa orientasi. kita mula nak kenal nama kawan2 kita. Selepas tamat orientasi kita mula nak rapat-rapat dengan kawan kelas. Dan akhirnya kita dh mula rapat dengan satu batch kita.Makan bersama pernah, tidur bersama pun pernah. Cuma mandi je asing-asing hehe.
Selepas itu, kita dh lama bersama sehingga 3 semester dan keatas. Kita dah mula bergaduh kerana sedikit salah faham. Tetapi masa tu kita tak fikir pun betapa ruginya kita bergaduh atas perkara kecil. Sedangkan betapa susahnya kita nak jalinkan persahabatan. Tetapi kita tetap bersama dan berbaik semula.
Sehinggalah kita dah semester akhir. Masing-masing dah mula fokus dengan assignment terutama nak dapatkan higher grade. Kita dah kurang bergaul dengan semua kawan-kawan. Dah tak mcm awal-awal kita kenal. Kalau tak selalu je kita keluar bersama. Tanpa kita sedari waktu semakin singkat dan akhirnya kita dah tamat belajar. Semuanya dah jadi kenangan buat kita semua. Mungkin kita dah tak dpt nak bersama-sama macam dulu. Atau kita dapat berkumpul balik. Tapi, tetap tak macam dulu. Mungkin dah ada anak-anak ataupun dah berjanggut hihi. Tapi apa yang saya harapkan ukhwah itu tetap ada dan kekal sampai bila-bila.
Jadi, saya muhamad ayman Bhd12-07-1225 mengucapkan jutaan terima kasih buat kawan yang sentiasa menyokong dan membantu. Dan saya ingin memohon maaf jika ada tersalah kata yang menyebabkan anda terguris hati. Anda semua tetap dihati. Saya doakan semoga anda semua tetap berjaya tak kira dalam pembelajaran yang seterusnya mahupun dalam pekerjaan. Semoga ukhwah ini kekal sampai bila-bila. Walaupun dah beranak pinak hehe kerana : We are HNDSYD!"

Ikhlas, Muhamad Ayman Din Bin Mohd Raffi
December 2015

"Assalamualaikum buat kawan2 dan semua pensyarah di KPM Beranang...
Saya Nor Maisarah Bt. Mohd Sukri yang telah selamat menjadi alumni KPMB awal november 2015 yang lalu...disini saya ingin ucapkan ribuan terima kasih buat pensyarah2 dan kawan2...
Buat Kawan2, xtau cmna nak mula ceqita tapi pertama kali orang kmi kenal Adilah Radzi..kemasukan ke KPMB adalah berkat usaha Cikgu Zuhairi yang juga cikgu di Sekolah Menengah Tunku Abdul Aziz... Pertama kali dengar nama course mcm best sb nak blajar pasal komputer dan masa orientasi tu memang seronok la sb ramai juga geng HND jadi xda la risau sangat untuk bertanya kalau ada kmi x faham...duduk kat kamsis pun best sangat masa sem 1 .. smile emoticon ingat lagi masa tu tiap malam kita turun gi kafe nak buat study group, best dgn nasi pak lang yang bertimbun tu...rindu nasi goreng kampung pak lang...hmm.. ok pastu cerita untuk kelas sepanjang ada kt KPMB ni memang best sebab dapat kawan sekelas yang sangat sporting dan happening..kawan rapat berubah setiap sem tapi yang rapat sampai ke akhir semester ialah Yasmin, kebetulan dy satu mentor jadi memang akan slalu berjumpa dan selesa bersembang atau kongsi masalah dengan dy..Selain itu kawan rapat yang lain mcm syipa, atiqah, nik, thia, alyani, anis, siti, adilah, fai, zaf, athirah najwa latif, kak cik, che'ah, nurf, alyah, atul,fatin, kak ani, atikah z, ayman, yong, amir kpop, abe, iwan, qi, ash, kalau nk sebut... dan ramai lagi..tak lupa juga pada Jiha dan Bella, walaupun kejap ja kenal tapi kita dah rapat mcm adik beradik...cry emoticon Trima kasih kami nak ucapkan pada semua kawan2 diatas bantuan dari segi kewangan, asaimen, coding, system, design dan pengangkutan. Diharap persahabatan kita kekal sampai bila2...goodluck semua, selamat maju jaya dalam apa jua yang hmpa tempuhi dan jangan lupakan kmi:D TAHNIAH pada yang sudah berjaya menghabiskan pengajian dalam Higher National Diploma in Computing System Development. Lastly untuk kawan2, mai mintak maaf andai ada salah silap, gurau kasar ka, tegur x sedar diri ka, x tolong hmpa semua ka, maafff.. sayang hmpa semua.
Buat pensyarah2 di KPMB, cikgu merupakan hero bagi kami semua pelajar2 dan tanpa pensyarah2 siapalah kami..buat pensyarah yang pernah mengajar sya dari sem satu sampai la tujuh antaranya Mentor sya sendiri Puan Akmal Hafizan Kamal Iqbal,puan Mawar, puan suriana, puan fazliani, puan farhana, puan asma, puan nini, puan Amratulnisa, puan Raja Mahani, puan Huda, puan siti Azeyrah, puan Zila, puan Nuha, sir firdaus, sir zakaria, sir azrul, madam Azrifah, ms Deep, miss Wani, ustaz Imran, laoshi dien, dan ramai lagi..jutaan terima kasih yang tidak terhingga dan x mungkin terbalas segala penat lelah, pengorbanan masa, wang ringgit dan kasih sayang yang diberikan. Setiap pensyarah ada kelainan masing2, pada awalnya agak takot dan macam2 sangkaan kt pensyarah2 yang mengajar di kelas kami tapi bila dah nk habis setiap semester tu barula kenal pensyarah tu mcm mna dan semuanya mempunyai hati yang tulus mengajar dan tolong pelajar sampai la berjaya habis dengan cemerlangnya...pensyarah2 semua memang terbaik dan xtahu la lepas ni boleh jmpa lagi ke x pensyarah yang baik mcm kt KPMB..Semoga ilmu yang telah dicurahkan dapat digunakan ke arah yang baik...Halalkan makan minum sya madam2 dan sir2, halalkan ilmu yang diajarkan, doakan kejayaan saya dan kawan2, jangan lupakan sya, maaf atas segala salah silap, x buat asaimen betul2, x buat latihan, x present elok2, kecikkan hati dan sebagainya...moga Allah murahkan rzeki pensyarah2, panjangkan usia dan sejahtera dunia akhirat.
Buat penasihat serta pimpinan Perdiqma juga tidak dilupakan, pengalaman memegang jawatan sebagai penolong biro program yang diamanahkan oleh Allah melalui Kak Sofy sangat bermakna dan banyak mengajar serta mengetuk hati yang slalu goyang ni..pertama kali penglibatan dalam Biro program di bawah pimpinan Abg Nurdin dan Kak Zulia Sofy memang best, petang rabu akan ada usrah biro, dengar cerita best dari ketuap biro, setiap ahli bercakap apa yang dy buat dan pengajaran hri tu memang buat saya jatuh hati untuk berdakwah dan mentarbiyah diri sendiri...Yang bestnya bila ketua biro mintak cadangkan nama penceramah untuk dijemput serta cuba contact penceramah tersebut dan sya mencadangkan Ustaz Abdullah Khairi, ketua biro menerima cadangan dan minta sya cuba contact beliau, dari sini sya mula belajar cara jemput penceramah, ayat yang mcm mana perlu untuk ditanya dahulu, Alhamdulillah jemputan Ustaz Abdullah Khairi ke KPMB berjalan lancar dengan izin Allah.Program pertama yang sya idamkan ialah menjemput idola sya iaitu kak Dena Bahrin tercapai dan berjalan dengan lancar, dari program kecik untuk muslimat Ijtima'Jumaat hingga la ke program besar banyak mengajar sya dari segi menjadi seorang pemimpin yang berifkiran terbuka, menerima pendapat orang lain, membuat jadual pengurusan segala surat menyurat program, berjumpa dengan orang atasan di admin hingga la pengarah sendiri, pengalaman kena marah dengan staff tu la paling best sebab mengajar sya untuk berhati-hati dan tepati segala prosedur yang ditetapkan pihak kolej. Best dapat sembang dgn Ustaz Mad Zan dan pengarah sendiri, kak yusni, puan Normah, Puan Ain, Abg shahrul yang ajar cara guna PA system kat dewan tu. Akhir sekali, program yang telah berjaya dengan lancar pada 25 September 2014 iaitu Forum Dai'e Muda Tunggak Pembangunan Ummah oleh saudara Pu Rahmat dan sekali lagi Kak Dena Bahrin yang di kendalikan oleh moderator iaitu bekas Ketua Biro Nurdin Haikal. Syukur sangat program ini berjalan dengan jayanya dan dari program ni sya banyak belajar. Yang paling ketara sekali bantuan Allah sebab kita tolong agama Allah, semester yang sya buat forum adalah agak sukar sebab H2 sudah dihujani asaimen pada bulan september tu tapi masa yang digunakan untuk menguruskan program tu diganti balik olehNya dan alhamdulillah pointer sya naik dari H1...Allah maha Besar, percaya dengan Dia inshaAllah semuanya emoticon Segala pahit manis berprogram ni berkat bantuan penasihat, alumni AJKT Perdiqma sendiri, tanpa semua sya tidak akan boleh buat semua ni...segala tunjuk ajar yang diberikan sangat berguna dan akan disematkan hingga akhir hayat sya..terima ksih tidak terhingga buat Puan Riani, ustazah Idayu, ustazah Hafidzah, Dr.Azwani, Ustaz Wan, ustz Imran, ustz Abduh,sir firdaus, puan Zaida, Miss Chee sendiri, pak din, mus'ab, kak husna, kak amalina aqilah, kak maysarah, kak opie dan ramai lagi. Trima ksih dan moga semua penasihat dan pimpinan Perdiqma diberkati Allah dan segala masa diganti dengan suatu yang kita x pernah gambarkan di dunia dan lebih baik akhirat inshaAllah...
Akhir sekali, terima kasih dan doakan kejayaan sya dunia akhirat...maaf andai salah silap dan selamat maju jaya semua... heart emoticon"
Ikhlas, Nor Maisarah Bt Mohd Sukri
December 2015

"Alright, saya noor fatin yasmaine bt mohd jefri Bhd12071203 nak berterima kasih kpd semua kawan2 kpm saya, batch hnd12-07, *ayat formal* ehem ehem kerana sudi menjadi kawan yg ada semasa suka dan duka. Taktau mane lagi jumpe mcm korg ni. Even sem1 aku sombong ngn korg. Tapikan nak cite sikit, saya ni takde la sombong mane pun, berlagak camne pun still jgak perlu berkawan ngn org, tkkan nak jadi kera sumbang sensorg. Haha , btw dulu tu sory la kpd sapa2 yg pernah terasa sbb muka berlagak aku ni haha. Dulu bukanlah sombong/ berlagak tp pemalu teramat. Jenis aku tk reti nak start conversation ngan org baru. Tapi once dah start cakap, kdg2 takleh berenti pun. Haha. Kdg2 tu muka sombong je kan, bukanlah aku sengaja buat mcm tu, mmg muka aku mcm tu hahaha , nak buat mcm mane. Tp tulah aku jarang senyum dulu. Tapi dah kenal2 , tau perangai sorg2 tkleh nak tahan dah senyum ni, automatic terus nak tergelak tgok muka korg ni haha.
Btw lama2 kita kenal each other, kita makin kenal isi hati masing2 . That thing lah yg buat kita rapat antara satu sama lain. Benda tulah yg buat kita sayangkan persahabat kita. Even kita baru rapat ke, baru kenal ke still kita dah rasa ukhwah tu. Seriously, benda ni first time aku rase since i was born haha. Tak pernah lagi aku jumpe kawan macam korg ni haha. Mmg gamble , otak gila2, suka denga masalah kwn2 and ade bila susah senang. Susah la nak jumpe lagi kawan mcm korang ni.
Anddddddd smpailah kita last sem, ukhwah tu semakin kuat. Dengan assignment yg makin susah and banyak , sangat2 mencabar last semester. I almost give up. But dengan adanya korg, semangat tu tak jadi nak hilang. I love all the moment we've spent together. In class, eat, do assignment, hang out well most of time i spent with u guys. Its kind of awkward when i stay up at night and i just stay alone and its really feel empty without u guys. Im gonna really miss the moment we've spent for 3 and half years. Hoping u guys a really good life after this, be a successful person in everything u do. I really hope we can meet again duribg convocation day. Please be there guys. Its our freedom and our repay for our hardness to finish hnd diploma. Its really hard i might add. If the other course said our course is the easiest since we just had the done the assignment. Its not easy as they thought. Only hndian know how hard is it. So we must attend the convocation day together to celebrate the freedom. Alright guys? Pls promise me for this. Thats all i want to say. Last but not least, may we can stay the same as moment that we've created. So long guys!
For all my lecturers , thankyou for having me as ur students and treating me well. Im so grateful for having u guys as my teacher. Theres a lot of things that ive learn from u guys. To my mentor pn Akmal Hafizan , u're the best. Lecturer yg pling cool and sporting. Thankyou mdm sbb sabar ngn mentee mdm ni hehe. Mdm slalu denga masalah kitorg. U're the best mdm !!!. And lastly to all lecturers Kpmb tak kira la yg ajar hnd ke mandarin ke , terima kasih kerana sudi mengajar dan mendidik kitorg sehingga tamat pembelajaran."
Ikhlas, Noor Fatin Yasmaine Bt Mohd Jefri
December 2015

These are several compilation of gratitude from few of us. Sorry, there should be consist with an audio attachment, too bad blog can't handle it. But, there are more to be continue, an upcoming video, Pls stay tuned ok! May the others whoever read this, pray for us and get inspired as well, insyaAllah. Wassalam ♥